sobota, 20 października 2012

Grzane wino

Trochę mną dziś telepie, a w poniedziałek mam wyjazd trzydniowy i muszę być "na chodzie". Dlatego postanowiłam umilić sobie dzisiejszy wieczór grzanym winem. Do wykonania potrzebujemy:

Wino czerwone półwytrawne, pomarańcza, miód, cynamon, imbir, goździki

Wino wlewam do garnka, pomarańczę kroję na plastry (razem ze skórą, oczywiście po wcześniejszym umyciu jej) i wrzucam 2-3 plastry do garnka, następnie dorzucam 8-10 goździków (wg preferencji), na "oko" wsypuję cynamon i dosłownie 2 szczypty imbiru. Na koniec miód. I tutaj sprawa zależy od was. Jeśli lubicie słodycz, dolejcie go więcej. Ja zdecydowanie nie lubię słodkich ani półsłodkich win więc miodu dolewam niewiele.
Wszystko należy wymieszać i wolno podgrzewać. Tylko uważajcie, żeby wino nie zaczęło wrzeć! Podgrzewamy miksturę delikatnie, aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości.
Kiedy wino grzane już będzie ciepłe i nabierze aromatu z przypraw, przecedzam je przez gazę, aby pozbyć się goździków i tego specyficznego "glutka". No i można się teraz rozgrzać i delektować grzanym winem.


Nic nadzwyczajnego, ale jak smakuje :)

Miłego wieczoru,
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...